Allergia fogalma

Az allergia az immunrendszer túlérzékenységéből fakadó rendellenesség. Allergiás reakció lép fel, ha az immunrendszer reagál a környezetében lévő egyébként ártalmatlan anyagokra. A reakciót kiváltó anyag az úgynevezett allergén.


Forrás: betegsegek.wyw.hu, dental--health.com, weborvos.hu

Milyen fogászati anyagokra lehetünk allergiások?

Fémek:
A fémötvözetek alkotóelemei allergénként szerepelhetnek, ha a szájban oldódva az ötvözetről leváló fémionok a véráramon keresztül a szervezetbe jutnak. Különösen veszélyeztetettek azok a betegek, akiknek a szájában többféle fém egyszerre fordul elő. Leggyakrabban a nikkel, króm, kobalt, higany, palládium, ezüst, réz a felelős a különböző panaszokért. Egyrészt az elváltozások előfordulhatnak a szájüregen belül, vagy annak közvetlen közelében. Ezek lehetnek egyszerű nyálkahártya-gyulladások, a száj körüli bőr gyulladások, ekcémák, vagy a szájnyálkahártyára terjedő égő, csípő vagy savanyú-fémes íz érzés.
Másrészt a testen bárhol megjelenhetnek bőrkiütések, gyakori a foltos hajhullás (ez egyébként más góc tünete is lehet!), illetve mással nem magyarázható krónikus fáradtság, hőemelkedések.

Fémallergia tünetei:
• Szájszárazság, esetenként fokozott nyálfolyás • Nyelvbizsergés • Nyálkahártyafekélyek megjelenése • Szájégés • Ínygyulladás, vérzés • Hámvastagodás • Szájkörüli bőr gyulladása, ekcémák • Savanyú, fémes ízérzés • Bőrkiütések • Hajhullás • Krónikus fáradtság, hőemelkedés • Ismeretesek gyomor- és béltünetek is

Műanyagok (akrilátok):

Műanyagok esetén a szájnyálkahártya égő érzése a fogpótlások mellett, vöröses elszíneződés, szájszárasság tapasztalható. Esetenként száj-, ajakduzzanat, szemhéjödéma, viszkető kiütések a száj és a szájüreg környékén.
A fogsorok anyaga az esetek igen nagy százalékában metil-metakrilát monomerből és polimerből készül. Ezek az anyagok a viselés során a nyál hatására kioldódnak, és allergiás, gyulladásos reakciót okozhatnak.


Forrás: betegsegek.wyw.hu, dental--health.com, weborvos.hu

Hogyan diagnosztizálható a fogászati anyagokkal szembeni allergia?

Epicután bőrteszt
Az allergia vizsgálatot azért kell végezni, hogy egyértelművé válljon, mely kontakt allergén váltja ki az allergiás tüneteket. A vizsgálatot másképpen Epicután bőrtesztnek hívjuk.
Az epicután teszt során az egyes fémeket, illetve vegyületeiket tartalmazó tesztkészítményeket –ezt nevezik fogászati fémsornak- és egy kiegészítő úgynevezett akrilát allergén sort a hát bőrére egyesével felvisznek, és leragasztják. A bőrreakciókat négy napon keresztül naponta kell leolvasni. Az eredményt az allergén felvitelének helyén kialakuló bőrelváltozások fajtájából és mértékéből állítják össze.
A vizsgálat fájdalommentes, legfeljebb pozitív reakció esetén, az allergén helyén viszkető érzés tapasztalható.

Milyen esetekben nem végezhető el a vizsgálat?
- antihisztamin ill. szteroidos kezelés alatt, - más betegségből adódó bőrelváltozás esetén, - általában a nyári meleg okozta izzadás esetén.

Mennyibe kerül?
A vizsgálat biztosított beteg számára OEP finanszírozott rendelőkben is elvégezhető.

Limfocita-transzformációs teszt
Azon fémek esetén végezhető el, melyek specifikus T limfociták képződését váltják ki. A specifikus T limfocita elraktározza magában a fém "tulajdonságait", aztán a fémmel való második találkozáskor ezek alapján felismeri azt, és aktiválódik. Az aktiválódás egyrészt a specifikus T limfocita számának növekedését, másrészt specifikus ellenanyag termelődését jelenti. Amennyiben egy üvegcsészében a vizsgált személy vérét összehozzuk a kérdéses fémmel, úgy érzékenység megléte esetén a vérben található specifikus T limfociták ugyanúgy aktiválódnak, mint tennék ezt a szervezeten belül. Ezt az aktivációt mérhetjük, és jellemezhetjük vele az érzékenység meglétét.


Forrás: betegsegek.wyw.hu, femmentesfogaszat.hu, dental--health.com, weborvos.hu

Gyógyítható a fogászati allergia?

Sajnos nincs olyan gyógyszer, amely megszüntethetné a fogászati anyagokkal szembeni érzékenységet. Akinél egyszer kialakult egy fémmel vagy akriláttal szemben allergia, az ezt a betegséget egész életében hordozni fogja magával.

Mi a megoldás?
A fogászati allergiában szenvedő pácienseknek több lehetőségük is van az allergia okozta káros hatások kiküszöbölésére, mivel ma már rendkívül korszerű antiallergén fogászati anyagokból is készíthetünk fogpótlásokat , legyen az kivehető, rögzített vagy kombinált fogpótlás. A fémmentes anyagok egyre nagyobb teret hódítanak a mai modern fogászatban, és esztétikai előnyük mellett az egyik legjobb tulajdonságuk, hogy nem váltanak ki allergiás reakciót. Ide tartozik a cirkónium-dioxid, kerámia és préskerámi alapú fogpótlások.

Ezen kívül a fogászati fémek közül a titán egy rendkívül jó antiallergén anyag, mivel felületén titán-oxid keletkezik amely nem oldódik a nyállal és egyéb testnedvekkel ezért nem tud allergiás reakciót kiváltani. A fogászati arany is egy gyakran használt anyag a fémallergiás pácienseknél. Rendkívül jó fizikai tulajdonságai (rágóstabilitás, könnyen alakítható, pontos széli záródás) mellett szájállósága és baktérium taszító képessége miatt előszeretettel használják a fogászatban. Az akrilát allergia legfőbb kiváltó oka a metil-metakrilát monomer. A kivehető és kombinált fogpótlások bizonyos részei egyaránt tartalmaznak akrilátot (alaplemez, műfog). A metil-metakrilátra érzékeny páciensek részére ma már több féle monomer mentes műanyag alaplemez, illetve porcelán alapanyagú műfog garnitúra áll rendelkezésre.


Forrás: betegsegek.wyw.hu, dental--health.com, weborvos.hu

OEP-támogatás antiallergén fogpótlásokra

A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII.törvény (Ebtv.) 26.§ (1) bekezdésének c) pontja szerint az egészségbiztosító- központi költségvetésben meghatározott keretek között-méltányosságból a társadalombiztosítási támogatásba még be nem fogadott, támogatással nem rendelhető allopátiás gyógyszer, különleges táplálkozási igény kielégítő tápszer, gyógyászati segédeszköz árához, valamint a méltányosságból már támogatott gyógyászati segédeszköz javítási díjához támogatást nyújthat.

Ezen törvény lehetőséget nyújt arra, hogy a fogászati anyagokra allergiás páciensek, egyedi méltányossági támogatással antiallergén anyagból készült fogpótláshoz juthassanak.

A tájékoztatót elolvashatja itt:

Egyéb tájékoztatásért vegye fel velünk a kapcsolatot